Green Growth Asia Foundation

Tengku Puteri Ilyana Merasmikan Program Pembinaan Kapasiti bagi Guru STEM dalam Pendidikan Perubahan Iklim

Seramai 80 Guru STEM Terpilih untuk Menyertai Program Khas dari Office for Climate Education (OCE) Paris selaras dengan UNESCO Greening Education Partnership

KETERANGAN: Majlis Perasmian ‘The Climate Change Education Inquiry-Based Science Education (IBSE) Pedagogical Capacity-Building Workshop for STEM Teachers’ disempurnakan oleh YAM Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Ilyana binti Al Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al Mustafa Billah Shah di I-KPKT, Bukit Tinggi, Pahang

BUKIT TINGGI, PAHANG, 9 OKTOBER 2023 – Suatu peristiwa bersejarah dalam bidang pendidikan dan kesedaran alam sekitar berlaku hari ini apabila YAM Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Ilyana binti Al Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al Mustafa Billah Shah, selaku wakil rasmi KDYMM Pemangku Raja Pahang, merasmikan upacara pembukaan ‘The Climate Change Education Inquiry-Based Science Education (IBSE) Pedagogical Capacity-Building Workshop for STEM Teachers’ sebagai Penaung Diraja program Eco-Schools Pahang yang dikendalikan pada peringkat nasional oleh Green Growth Asia Foundation.

Acara ini merupakan pelancaran bagi program ‘The Climate Change Education Inquiry-Based Science Education (IBSE) Pedagogical Capacity Building Workshop for STEM Teachers’, sebuah bengkel transformasi selama enam hari di bawah program Eco-Schools Malaysia, yang dianjurkan bersama oleh Green Growth Asia Foundation (GGAF), Institut Latihan Pembangunan Kerajaan Tempatan (I-KPKT) dan Office for Climate Education (OCE) Paris, dengan sokongan dari Bahagian Profesionalisme Guru (BPG), Kementerian Pendidikan (MOE).

Tengku Puteri Ilyana, Penaung Diraja bagi Eco-Schools Pahang, telah menjadi penyokong tegar bagi pendidikan perubahan iklim, menekankan kepentingan mendidik semua pendidik dan generasi muda tentang perubahan iklim.

Tengku Ilyana bertitah, “Pada hari ini, kami berbesar hati untuk menyaksikan pelancaran inisiatif yang membanggakan, sebuah perkongsian antara Green Growth Asia Foundation dan Office for Climate Education di Paris, yang bertujuan untuk memperkasakan pendidik STEM kami dengan pengetahuan dan alatan yang mereka perlukan untuk mengajar perubahan iklim dengan berkesan menggunakan pedagogi pendidikan sains berasaskan inkuiri (IBSE).”

Green Growth Asia Foundation (GGAF), penganjur acara transformasi ini dan pengendali kebangsaan program Eco-Schools Malaysia, adalah peneraju dalam mempromosikan pendidikan perubahan iklim di Malaysia dengan niat untuk memberdayakan generasi muda dalam tindakan iklim individu.

Datuk Ir. Ts. Dr. Mahadi Mohamad, Pengarah Eksekutif Green Growth Asia Foundation berkata, “Dengan dekad tindakan pada tahun 2030 yang akan datang, kerajaan di seluruh dunia berusaha untuk mengatasi kemunduran matlamat pembangunan mampan yang berlaku akibat pandemik sambil menjalankan pemulihan ekonomi. Dengan pemahaman ini, kami dari GGAF mengalihkan tumpuan tematik kami dengan memberi tumpuan kepada Pemberdayaan Tindakan Iklim Individu.”

Program ini direka khas untuk guru STEM mengambil bahagian, terlibat, menyerlahkan kreativiti dan menyumbang kepada perkongsian pengetahuan dengan input dari jurulatih OCE. Kandungan program memberi tumpuan kepada:

 • Perubahan Iklim di Malaysia: Impak Tempatan dan Penyelesaian
 • Kesan Rumah Hijau dan Sistem Iklim
 • Lautan dan Perubahan Iklim
 • IBSE dan pedagogi aktif
 • Pembangunan Rancangan Pengajaran
 • Pemasangan Poster dan Pembentangan Projek (Sebelum Tugasan)
 • Tanah dan Pertanian
 • Kepelbagaian Biologi dan Perubahan Iklim
 • Keadilan Iklim dan emosi berkaitan dengan perubahan iklim
 • Membangunkan projek yang relevan secara tempatan dan pembentangan
 • Pembentangan mengenai Eco-Sekolah dan pembelajaran berasaskan projek
 • Pembentangan Sumber OCE untuk kelas-kelas dan Penilaian bengkel

Selain dari perbincangan, aktiviti praktikal dan pertandingan, para guru juga akan menikmati lawatan pendidikan ke Taman Botani Berjaya Hills di Bukit Tinggi.

Tengku Puteri Raja Tengku Puteri Ilyana binti Al Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al Mustafa Billah Shah berharap agar kerajaan Malaysia dan Kementerian Pendidikan dapat menyokong usaha untuk memastikan semua guru Malaysia meningkatkan kapasiti mereka dalam pendidikan perubahan iklim demi generasi masa depan yang dapat merangkul adaptasi dan mitigasi perubahan iklim.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:
T : +(60)122242015 | E : communications@greengrowthasia.org | W : greengrowthasia.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top