Green Growth Asia Foundation

GGAF dan Public Bank Berhad Bekerjasama Membangunkan Pendidikan Pembangunan Lestari Melalui Program Eco-Schools Malaysia

Sepuluh buah sekolah di Kuantan, Pahang akan menyertai Program Eco-Schools Malaysia berfokuskan literasi kewangan dan penggunaan yang bertanggungjawab.

KUANTAN, PAHANG, 21 OGOS 2023 – Dalam mempromosikan kesedaran alam sekitar dan pendidikan lestari, Green Growth Asia Foundation (GGAF) dan Public Bank Berhad (PBB) telah bergabung tangan untuk memberdayakan generasi masa depan dengan nilai-nilai yang peka terhadap alam sekitar. Memorandum Persefahaman (MoU) telah ditandatangani antara kedua-dua organisasi ini untuk menandakan kerjasama ini bertujuan untuk menaja 20 buah sekolah di seluruh Pahang, Kuala Lumpur dan Selangor menerusi program Eco-Schools Malaysia.

Upacara penandatanganan nota kolaborasi (NOC), yang diadakan hari ini di SMK (P) Methodist, Kuantan, turut dihadiri oleh wakil-wakil berprestij termasuk seorang pengetua dan seorang wakil Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) daripada 10 buah sekolah yang menyertai di Pahang. Peristiwa bersejarah ini tidak hanya melambangkan komitmen bersama untuk memupuk pendidikan lestari tetapi juga mengukuhkan dedikasi GGAF dan PBB untuk mencipta masa depan yang lebih hijau dan bertanggungjawab.

KETERANGAN: Majlis Perjanjian Kerjasama Pintar Penajaan Public Bank Berhad untuk Program Eco-Schools Pahang bersama Green Growth Asia Foundation

Sebagai koordinator program nasional, GGAF membawa kepakaran dan pengalaman dalam inisiatif alam sekitar kepada perkongsian ini. Dengan mengkoordinasi dan menggerakkan program Eko-Sekolah Malaysia, GGAF berada di barisan hadapan dalam membentuk pemikiran-pemikiran muda untuk menjadi penganjur kelestarian.

Public Bank Berhad, sebuah institusi kewangan yang terkemuka, telah mengambil peranan sebagai penaja dan fasilitator program ini. Melalui pembiayaan program sekolah lestari dan penggerakan program sukarelawan Eko-Sekolah Malaysia, PBB menunjukkan komitmen bukan hanya terhadap kesejahteraan kewangan komuniti yang dilayan tetapi juga terhadap kesejahteraan alam sekitar.

Sebagai aspek penting dalam kerjasama ini, PBB dan GGAF akan bersama-sama menganjurkan modul literasi kewangan dan bengkel-bengkel yang berpusat pada pengeluaran dan penggunaan yang lestari. Modul-modul pendidikan ini akan melengkapi pelajar dengan kemahiran hidup yang penting, membolehkan mereka membuat keputusan yang berinformasi tentang kewangan mereka sambil menyokong amalan-amalan penggunaan yang bertanggungjawab. Kurikulum ini akan menggalakkan pelajar untuk mengamalkan amalan-amalan seperti menyokong produk dan perkhidmatan tempatan, mengurangkan penggunaan plastik, dan menyumbang secara aktif kepada inisiatif Matlamat Pembangunan Lestari Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UN SDG).

KETERANGAN: Ucapan dari Dr Balamurugan Ratha Krishnan, Ketua Eksekutif Green Growth Asia Foundation di Majlis Perjanjian Kerjasama Pintar Penajaan Public Bank Berhad untuk Program Eco-Schools Pahang bersama Green Growth Asia Foundation

Dr. Balamurugan Ratha Krishnan, Ketua Eksekutif GGAF, menyatakan optimisme beliau mengenai kerjasama ini, dengan menyatakan, “Kerjasama hari ini antara GGAF dan Public Bank Berhad, bersama dengan sekolah-sekolah dan Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) masing-masing, mencerminkan komitmen bersama kita untuk membimbing generasi yang tidak hanya memahami kepentingan kelestarian tetapi juga memberdayakan pemuda dalam tindakan individu terhadap iklim.”

Ahli PIBG berkongsi keghairahan mereka terhadap program ini, menekankan impak potensialnya terhadap kehidupan pelajar. “Saya percaya kerjasama ini dan program Eko-Sekolah merupakan peluang utama untuk membimbing generasi muda di sekolah dalam pendidikan perubahan iklim dan pengurangan pelepasan karbon,” kata Prof. Dato’ Dr. Shankar Sayapathi.

Kerjasama antara GGAF dan PBB berjanji untuk menjadi satu kuasa peneraju dalam membentuk generasi yang lebih hijau, lebih berpengetahuan, dan bertanggungjawab. Melalui usaha bersama mereka, mereka memastikan bahawa pelajar tidak hanya belajar dari buku teks tetapi juga memperoleh kemahiran praktikal yang membolehkan mereka memberi impak positif kepada alam sekitar dan masyarakat.

Untuk maklumat lanjut, sila hubungi:
T : +(60)122242015 | E : communications@greengrowthasia.org | W : greengrowthasia.org

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top